WILAYAH

اهوسهلا و مرهابن بكم

.
Powered by Blogger.

PERMUSAFIRAN HINA

Kehidupan ini hanyalah satu perjalanan yang penuh dengan kehinaan. Andai tiada taat dalam permusafiran ini, manakan limpahan maghfirah akan membasahi kalbu hitam.
"Tidaklah kehidupan di dunia ini hanyalah penipuan semata-mata"

# ZAMAN FATHRAH

0 comments

Alhamdulillah....
Sekarang ini berlaku perselishan pendapat sama ada ibunda dan ayanda Nabi kita Muhammad s.a.w ke syurga atau neraka. Setengah mengatakan YA dan setengah mengatakan TIDAK.
Pada hamba, berdasarkan apa yang guru hamba katakan berdasarkan hujah-hujahnya, ibunda dan ayahanda Rasulullah adalah syurga bagi mereka.


# Imam Fakhrurrazi RA Pernah Mendoakan Kehancuran Golongan Zalim

0 comments

Sumber: http://ibnuirfadzil.blogspot.com/2012/11/imam-fakhrurrazi-ra-pernah-mendoakan.html
Isu yang dimainkan hari ini ialah apabila Ustaz Nik Razi Nik Mat mendoakan kehancuran UMNO baru-baru ini. Sambil-sambil membelek buku tafsir dan beberapa artikel, saya dapati bahawa satu ketika dahulu, Imam Fakhrurrazi RA salah seorang ulama tafsir yang terkenal pernah mendoakan kehancuran untuk golongan yang zalim. X Doa tersebut ditulis di dalam tafsirnya (Tafsir Fakhr ar Razi),
 اللهم أهلك الظالمين وطهر وجه الأرض منهم فقد عظمت فتنتهم وكثر شرهم ، ولا يقدر أحد على دفعهم إلا أنت ، فادفع يا قهار يا جبار يا منتقم 
Ya Allah, hancurkanlah golongan yang zalim, bersihkanlah muka bumi ini daripada mereka, sesungguhnya fitnah mereka semakin kritikal dan kejahatan mereka semakin banyak. Tiada siapa yang mampu menghalang (kezaliman) mereka melainkan kamu. Maka sekatlah wahai Tuhan Yang Maha Menentukan, wahai Tuhan Yang Maha Kuat, wahai Tuhan Yang Maha Menghukum! 
Beliau membacakan doa ini ketika mentafsirkan Surah al Anfal, ayat 54, yang menceritakan tentang kezaliman seorang pemerintah Mesir, iaitu Firaun. 
Hari ini "sejarah itu berulang", apabila Ustaz Nik Razi (nama pun hampir sama) berdoa bagi kehancuran golongan yang zalim di Malaysia. 
Muhammad Mujahid Ibnu Ir Fadzil
Ijazah Sarjana Muda (Hons) 
Fakulti Usuluddin, Jabatan Akidah dan Falsafah
Universiti al Azhar

# KASYAF-USTAZ MUHADIR HAJI JOLL

0 comments
Alhamdulillah...
Nikmati makanan roh


                                  


#MINTA PADA SIAPA?

0 comments
Atiq     : Hilman, aku ada masalah nih..ko bleh tolong aku x?
Hilman : Apa masalah hg?
Atiq     : Aku study x masuk lah. Dah macam-macam cara aku cuba
Hilman : Sebenarnya hang terlupa satu perkara..
Atiq     : Whatsss???
Hilman : Pernah x hang mengadu kepada Yang Maha Mendengar...
Atiq     : aaaaaaa....sunggoh nohhh...

Alhamdulillah
Tuan2 yang dirahmati Allah. Hamba tahu setiap daripada kita mempunyai masalah. Usahlah berdusta. Janganlah berkata tiada masalah. Orang yang tiada masalah pun bermasalah juga. Masalahnya ialah dia tak ada masalah. Biasalah. Allah nak menguji kesabaran seorang hambaNya. Setakat mana dia bergantung kepadaKu.

Kebanyakan daripada kita apabila mempunyai masalah, mereka lupa kepada yang pemberi masalah. Itulah yang sepatutnya kita tetapkan di dalam minda. Bila timbul sahaja masalah maka ketahuilah bahwa laporan itu kita dahulukan kepada Allah. Duduk sorang2 mengadu dengan Tuhan. Masalah aku ini dan ini. Allah cukup suka apabila hambaNya mengadu, meminta, mengharap kepada Dia.

Adapun auliya'ullah itu mereka sangar qarib dengan Sang Khaliq hinggakan mereka lupa kepada makhluk. Tiap2 hari mengadu. Jauh bezanya dengan kita. Kita bila ada sahaja masalah, kita pergi cari makhluk. Betul tak?


Dan ingatlah pesanan daripada hamba yang faqir lagi hina, kata Ibn Athaillah di dalam Hikamnya:

"Tanda seseorang itu bergantung pada amalnya ialah berkurang amalannya tatkala berlaku maksiat"

Wallahua'lam